Orhan Pamuk får nobelpriset

oktober 17, 2006

Fantastiskt att Orhan Pamuk fick årets nobelpris i litteratur! Han är en oerhört intressant berättare. Mitt första möte med Pamuks verk var med romanen ”Den Vita Borgen” (på svenska 1992), som utspelar sig på 1600-talet i Istanbul, det Ottomanska rikets huvudstad. Det är en historia om möten mellan personer från öst och väst. Möten som utvecklas till en lek med identiteter, där huvudpersonerna speglar sig i varandra, i varandras kunskaper och erfarenheter, där deras egna identiteter långsamt börjar lösas upp och sammansmälta med den andres.

”Måleri är själens tystnad och ögonens musik”. Det citatet är hämtat ur ”Mitt Namn är Röd” (på svenska 2002). Det är i mitt tycke hans bästa bok. Den är till formen en kriminalhistoria och samtidigt en kärleksroman. Framför allt handlar den om konsten. Vad konsten står för, om konstens olika uttryck, om konstens hjärta och om dess plats i livet. Den utspelar sig på 1590-talet i Istanbul hos det Ottomanska rikets miniatyrmålare. Även denna roman skildrar spänningen mellan öst och väst, här mellan det traditionella miniatyrmåleriet och det västerländska måleriet främst från Italien. Den handlar också om identiteter, de olika karaktärerna i boken berättar i jagform sin version av historien (det finns alltså inte någon utanförstående berättare). Frågorna om varför och vem som är den skyldige belyses hela tiden från olika vinklar på ett mycket spännande sätt, samtidigt som frågan om konst och liv ständigt diskuteras.

För mig smälter Pamuks romaner samman historia med nutid på ett oerhört fascinerande sätt. Spänningen mellan det gamla och det nya är ständigt aktuell såväl idag som för 400 år sedan. Jag ser fram emot att läsa hans senaste roman ”Istanbul”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: