Det kan inte bli vår förrän det varit vinter

januari 22, 2007

Vi har haft det varmt och skönt och dessutom nästan bara barmark denna vinter, åtminstone här i Mälardalen. Det har mest liknat en långdragen regnig höst. Mörk och blöt. De varmaste kläderna som ylletröjor, mössor, halsdukar och extravarma handskar har man kunnat strunta i att ta fram och sätta på sig. Däremot har paraplyet varit en trogen följeslagare.

Mitt i det mörka höstrusket blev det advent och jul. Man tände ljus inne, i fönstren, i trädgårdarna och på gator och torg. Mörkret skingrades och glädjen och friden spred sig.

Men så blev det Tjugondag Knut. Ljusen släcktes och det kära barrande granen åkte ut. Varje år är det likadant.
Visserligen vet jag så väl att mörkret nu enligt almanackan har vänt och gradvis skall börja ge utrymme för mer ljus. Otålig väntar jag ändå och spanar varje dag efter värmen och ljuset. Soliga dagar klär jag mig varmt och sitter utanför huset mot väggen  med en mugg kaffe och suger i mig det lilla ljus som finns. Kastar längtansfulla blickar på grillen, tänker på den gångna sommaren.

Så kom vintern. Plötsligt som alltid. Även i år. Snöflingorna föll genom luften och täckte successivt marken. Det kom mycket snö, tung blötsnö. Halt under fötterna. Kallt. Dags att leta fram alla varma vinterkläder och svepa in sig i dem. Dags att lägga ut mer mat åt fåglarna. Så idag klarnade himlen, blev kallt blå och solen tittade fram. Solen glittrade i snön. Allt blev ljusare än på mycket länge. Även nu när skymningen faller och det kvällas och blir mörkt så blir det ändå inte helt mörkt. Det ger hopp om ljusare tider.

Visst är det väl så att det inte kan bli vår förrän vi haft vinter.

solur-jan-o6-rz.jpg

framsida-2-jan-06-rz.jpg

One Response to “Det kan inte bli vår förrän det varit vinter”


  1. […] has been a little unnerving especially with the all the stories of strange weather elsewhere. As this evocative piece of writing  says on Anita Elgerot’s blog – you can’t have Spring […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: