1 April 2007

april 1, 2007

Idag är det 1 april. Har ni blivit lurade? Personligen tar jag det alltid mycket försiktigt den 1 april, betraktar världen med misstänksamhet. Inte tänker jag gå på något aprilskämt inte.

Öppnar dagens morgontidning, är fortfarande bara till hälften vaken, har en kaffemugg i handen. Bläddrar försiktigt, söker nyfiket efter årets 1 aprilskämt.

Ser så rubriken i DN: ”EU kräver senarelagd semester för svenskar”. Pulsen ökar. Jag läser vidare med stigande upprördhet. EU vill på grund av miljöskäl samt för att öka EU-ländernas produktivitet begränsa medborgarnas möjligheter att ta ut semester under sommarmånaderna. Antalet medborgare som skall tillåtas ta semester i juli och augusti skall kvoteras, så att inget land står stilla under sommaren. Sverige har hänvisat till de ljusa sommarnätternas betydelse för nordbors hälsa och särskilt kristdemokraterna har oroat sig för konsekvenserna av att familjemedlemmar riskerar att inte kunna fira semester tillsammans.

Min upprördhet känner inga gränser. Skall EU in och peta i vars och ens privatliv nu också. Har de inte nog att göra med de stora övergripande frågorna. Att slopa sommarsemestrarna. Jag börjar sörja. Det är ju så få månader om året när vi kan njuta av ljus och värme. När ljuset och värmen är tillgängligt också för oss här uppe i norr.

Tar så en djup klunk av kaffet. Börjar piggna till. Insikten om vad jag faktiskt läst kommer gradvis. Kollar igen dagens datum. Visst ja! Det är ju 1 april. Gick på det trots alla föresatser att vara försiktig. Ett stilla tips till alla morgontrötta: drick morgonkaffet innan ni öppnar tidningen den 1 april.

Den lilla pojken är gjord av den fantastiska keramikern Lisa Larson. Burken innehåller en samling kulor efter mina nu vuxna barn. Tillsammans är de för mig bilden av sommar och semester.

pict0010-crp.jpg

3 Responses to “1 April 2007”

  1. Piet Nirvana Says:

    and then i came out, mommy move me down sout. Piet Nirvana.


  2. […] 1 April 2008 Så är det 1 april igen, dagen D för alla som älskar att skämta. Dags för lite extra försiktighet med andra ord. I år skall jag minsann inte åka dit, inte alls som förra året. […]


  3. […] mig till sist. Minns hur jag gick på 1:a aprilskämtet i DN för 2 år sedan, när jag läste om nya EU-regler som skulle förbjuda svenskarna att ta ut […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: