Kvartersbion nedläggningshotad

april 17, 2007

kvartersbioart445.jpg

 

 

Kvartersbion vid Hornstull i Stockholm är nedläggningshotad igen. Kulturnämnden i Stockholm skall idag besluta om att Kvartersbions verksamhetsbidrag skall dras in, då som kultur- och idrottsborgarrådet säger ”verksamheten skiljer sig för lite jämfört med andra biografer, att lokalen har en social funktion är inte viktigt”.

Biografen är byggd på 1940-talet i funkisstil. Den är ritade av arkitekten Albin Stark (som även ritat andra biografer i stan) och har sin originalinredning kvar. Kvartersbion på Hornstulls Strand 3 är en av mycket få singelbiografer i Stockholmsområdet.

Kvartersbion ägs och drivs av René Reiss sedan 1973. Kvartersbion har under hans ledning utvecklats till en samlingsplats på Söder med 25 000 besökare per år. En samlingsplats med stor social funktion där man både kan se bra film och mötas över en kopp kaffe. Startande av Streetmarknaden i närheten för knappt 3 år sedan har förstärkt områdets kulturella prägel, men samtidigt ökat det kommersiella trycket. Lokalhyrorna har stigit kraftigt, vilket hotar biografens verksamhet. En kvartersbiograf med café är för oss filmälskare ett nödvändigt inslag i området och bidrar dessutom till att göra området mer levande. Att ersätta den med ett av dessa trendiga, likformiga caféer typ Waynes coffee eller något liknande vore ett stort misstag.

René Reiss och jag var på 1960-talet klasskamrater i gymnasiet på Sveaplan. Redan då hade han en passion för film. Han startade en filmklubb i en källare på Kåkbrinken i Gamla Stan. Där visade han bra film till ett för oss ungdomar överkomligt pris. Filmklubben var mycket välbesökt. Efter halva filmen var det paus när han bytte filmrulle. Då visades reklamfilm oftast för GB-glass eller läskedrycken Zingo. Självklart bjöds man då som filmklubbsbesökare på just gratis glass eller läsk. Renés filmklubb fick mig att upptäcka film på allvar. Den blev en av inkörsportarna till mitt stora filmintresse som följt mig genom åren.

1299471.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: