Om hundar och låsta dörrar

april 30, 2007

Visst har man hört talas om rävar som lätt lyfter av haspen och öppnar dörren till hönshuset. Katter som trycker ner handtag och öppnar dörrar är inte heller ovanliga. Hundar som själva låser upp och öppnar ytterdörren har jag dock aldrig hört talas om – inte förrän idag.

Visserligen har jag hört berättelsen om hundars hemliga liv. Enligt den är hundar egentligen förklädda människor som har valt att leva sitt liv som hundar. Ett liv som de kan tillbringa med att äta, sova och leka. På natten när människorna sover återtar hundarna sin människogestalt och kan leva sitt eget hemliga liv, som vi människor inte vet något om.

Vänner till mig köpte en liten hundvalp i Andalusien, Spanien. De tog hem den till Sverige och kallade den Raaaél (med tre a). Valpen var kelig, snäll och glad och oerhört nyfiken på sin nya matte och husse och deras värld. Med tiden blev den lilla valpen en mycket stor Dobermann, fast han tycktes inte vara riktigt medveten om det själv. Han ville fortfarande sitta i knä och gosa på valpvis. På tonårsvis började han dock tycka att hans familj hade en del dumma idéer som t.ex. att stänga in honom medan de gjorde skojiga saker ute som att gräva i trädgården eller måla staketet. Trodde de verkligen inte att han också kunde hjälpa till, för det ville han så gärna. Raaaél är en smart och hjälpsam hund som kan en massa saker.

Så kom den där dagen när han bara måste få följa med ut, det riktigt kliade i tassarna. Matte gick ut till ateljén och husse började fixa med bilen. Raaaél fick stanna inne. Tänk att de inte litade på honom. Bara för att han hade råkat hitta det där stället där han kunde åla ut under staketet. Han smet ju bara från gården en kort stund för att uppvakta traktens löpande tikar. Han hade varit duktig och visat matte och husse hålet när de frågade honom. Och ändå stänger de in honom. Orättvist! Artigt bad han först om att bli utsläppt men de lyssnade inte. Men bra hund reder sig själv. Det var bara att göra som han sett matte och husse göra. Man står på bakbenen, trycker ner handtaget med ena tassen och slår på låsvredet med den andra, och vips går dörren upp. De blev förvånade och ville se hur han hade gjort det och så klart visade Raaaél dem. Men varför blev de förvånade? Vet de inte att de har världens smartaste hund som älskar dem gränslöst och därför alltid bara måste få vara med. Så varför gör de så där? Äntligen förstod han! De har hittat på en ny lek. De tycker ju att det är så roligt att leka med fotbollen och blir så glada när han hämtar den. I den här nya leken stänger de in honom så att han skall försöka lista ut hur han skall ta sig ut. Tänk vad de kan hitta på. De är roliga, människorna.

Mer om Raaaél finns på mattes hemsida www.lenaberggren.com . Passa då också på att se på hennes fina målningar och läsa hennes kloka ord.

raaael-stor-rz.jpg

3 Responses to “Om hundar och låsta dörrar”

 1. Lena Says:

  Hej,
  bara ett präktigt påpekande från ”matte”:
  – Pinnar är väl inte det allra skojigaste att hämta, tycker Raaaél, Nej, en redig fotboll ska det vara – sen om bollen är hel o väl uppumpad, med punka eller bara i flisor spelar mindre roll ….. bara det är/har varit en BOLL !

 2. Lena Says:

  Hej igen ….

  Maria, som fött upp den lille smarte dobben Raaael, har nu berättat i ett mejl om Raaaéls mamma Chus som vred om nyckeln till köksdörren o gick ut i köket. Raaaéls morfar Jesus vred också om nycklarna o gick ut och in. Då skaffade de hasp som sköts igen o fälldes ned. Först drog han ifrån haspen, sen vred han om nyckeln o tryckte ned handtaget…. DÄRFÖR har de obekväma runda vridhandtag…

  Nedärvd kunskap ?


 3. […] låsta dörrar. (Har berättat om Raaaels och hans släktingars utbrytartalanger på min blogg 30/4 och 21/6 2007.) Undrar om Micali har liknande talanger och om hon visat Micaela Negra hur man […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: