Lars Forssell är död

juli 27, 2007

Lars Forssell nationalpoeten, estradören och medlemmen i Svenska Akademien har avlidit i en ålder av 79 år. Han debuterade med en diktsamling redan vid 21 års ålder. Under de följande 58 åren fortsatte han med sitt diktskrivande, så småningom även med texter till teaterpjäser, opera, visor. Genom åren fanns ett starkt politiskt engagemang, som satt sin prägel på många verk. 1971 blev han invald i Svenska Akademien.

För Lars Forssell var skrivandet en sinnlig upplevelse. Han älskade böcker. De var det bästa som fanns. Varför, undrade han, skall man gå till doktorn när man får problem och äta piller? Det finns ju böcker! I Svenska Akademien var han under många år medlem av Nobelkommittén, då man satte stort värde på att han var beläst och hade säkert omdöme.

Även jag älskar böcker, har gjort det sedan jag lärde mig läsa som barn. Lyriken kändes dock främmande. Under min skoltid brottades jag tappert med de klassiska skalderna och med 1900-talspoemens existentiella ångest. Därför var det oerhört befriande att möta Lars Forssells fantastiska språk och bilder. Allt skrivet i en rytm som gjorde att jag, medan jag läste dem, samtidigt kunde höra melodin som om de redan var tonsatta. Jag tror att det var hans kast mellan lättsam lekfullhet och djupaste allvar som fångade min uppmärksamhet på ett nytt sätt. Hans stora bredd och förmåga att bygga broar mellan den s.k. finkulturen och populärkulturen fascinerade.

Tänk bara på raderna i visan ”Sommaren som aldrig säger nej” som han 1973 skrev till Melodifestivalen: ”Dina bröst är som svalor som häckar”, rader som slog knockout på lyssnarna och skapade tidningsrubriker. Vad menade han? Får en nationalpoet, en medlem av Svenska Akademien skriva så? Jo, Lars Forssell kunde och gjorde det.

För två år sedan läste jag i DN en fin intervju med Lars Forssell gjord av Kurt Mälarstedt. Där säger Lars Forssell bl.a.: ”det är inte dom man växlat kloka ord med som man minns bäst, det är dom man skrattat med”. Till min stora glädje har DN nu i samband med Lars Forssells bortgång återigen publicerat intervjun. Läs den!

Lars Forssell är död men hans verk lever.

forselltopp2445.jpg

Bilden av Lars Forssell är tagen av Lennart Edling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: