Om nobelpris i litteratur

oktober 10, 2007

Snart är det dags att utse årets nobelpristagare i litteratur. Nobelkommittén arbetar för högtryck. I morgon torsdag den 11/10 kl. 13 skall man tillkännage pristagarens namn.

I tidningarna spekuleras om tänkbara kandidater. På vadslagningslistor förs nya namn upp. Man vänder och vrider på olika möjliga och omöjliga namn på alla upptänkliga sätt. Man hoppas på Tomas Tranströmer, kanske Joyce Carol Oates, Mario Vargas Lloso eller Amos Oz. Amos Oz, vars bok ”Hur man botar en fanatiker” just har delats ut till gymnasieungdomar. Kanske vinner en ”dark horse”?

Skall det bli en smal och svårläst författare som ytterst få hört talas om och som kräver alltför mycket av sina läsare för att nå ut till fler än ett fåtal? Blir det en författare från någon avlägsen del av världen som skriver om en miljö och i en litteraturtradition som känns svår att ta till sig? Eller blir det någon av de mer kända och lästa. Någon vars böcker man sett ligga i travar i bokhandeln och kanske redan läst. Någon vars böcker man bär med sig i väskan, har liggande på nattduksbordet och som man redan har en åsikt om, som har en plats i ens hjärta.

Kanske strävar nobelkommittén efter att välja en författare vars böcker skulle kunna bli klassiker. Klassiker tycks vara inne nu, en trend som även tidningen Expressen har hakat på. De har övergett James Bond och ger i stället ut en bokklassiker i veckan, denna vecka Virginia Woolfs ”Mrs Dalloway”.

Kommer i år det numera klassiska ropet ”äntligen” när namnet av nobelpristagaren offentliggörs att innebära en glädje över att man i år faktiskt kan läsa nobelpristagarens verk, är det av nyfiken förundran eller är det av välkamouflerad besvikelse över val av nobelpristagare i litteratur?

En längre text med funderingar runt valet av nobelpristagare i litteratur finns på Kultur1/Magasin1.

pict0011rz.jpg

Glaskonstnären Kjell Engman har gjort boktraven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: