Rosa Bandet

oktober 23, 2007

När jag senast var och handlade stoppade expediten ner en bild av en barbröstad Börje Salming i min påse. Bilden hade texten ”ditt livs viktigaste samtal kan komma från mig”. Det var en del i en kampanj att få kvinnor att kolla brösten oftare och att få hjälp att komma ihåg att verkligen göra det. Kostnaden för samtalen går till cancerforskningen.

Varmt tack för en viktig påminnelse, dock kollar jag dem ofta och noga, eftersom jag för 4 år sedan drabbades av bröstcancer. Mammografi är viktigt och lika viktigt är att också själv kolla sina bröst. Idag är jag glad att jag faktiskt gjorde det. Min knöl hittade jag bara 4 månader efter mammografin. Knölen visade sig vara cancer, en aggressivt snabbväxande sort. Så ni kvinnor undersök era bröst regelbundet och ni män påminn era kvinnor.

Insamlingar för kampen mot bröstcancer pågår just nu i många delar av världen. Här hemma lyser Globen rosa hela oktober månad för att uppmärksamma och stödja kampanjen Rosa Bandet. Många butiker har Rosa Lördag den 27 oktober. Den stora årliga TV-galan med insamling för Rosa Bandet kommer i TV3 den 30 oktober. Den första TV-galan för Rosa Bandet visades för 4 år sedan. Den galan minns jag särskilt.

Jag blev samma dag utskriven från sjukhuset, nyopererad, fortfarande i chock och med slangar kvar i kroppen. Den lilla knölen hade inte varit större än en ärta när jag hittade den i bröstet bara 4 månader efter senaste mammografin. Ärtan växte med rekordfart och drygt tre veckor senare låg jag på operationsbordet. Cancertumören hade blivit stor, sa kirurgen efteråt, den var 6 cm och hade spritt sig till lymfkörtlarna i armhålan, så det blev en stor operation. Dagen efter tog man bort bandaget och jag fick möta min bild i spegeln. Tänk att amasonerna lär ha gjort detta frivilligt. På eftermiddagen skrevs jag ut och hamnade framför teven hemma och såg bröstcancergalan.

Jag fick en chans. Blev snabbt opererad, fick därefter ett antal cocktails av cellgifter, mediciner och strålning. Krafterna rann ur mig, kroppen svullnade upp, håret och naglarna föll av. Nu 4 år senare medicinerar jag fortfarande, håret och naglarna har vuxit ut, krafterna återvänder successivt och jag går fortfarande på kontroller. Hela tiden har jag fått mycket värme och stöd från min omgivning, från mina nära och kära, från vänner och grannar. Jag fick en chans.

Som nyopererad såg jag TV-galan, såg alla pengar som samlades in, hörde alla engagerade tal, såg så många som brydde sig. Såg också många som var indirekt drabbade genom att de hade någon nära som drabbats. Insåg vilken skillnad det gör när så många bryr sig, att pengar samlas in till forskning och att forskning görs. Sverige är bland de länder som har den största andelen som överlever bröstcancer, som blir friska.

Under hela oktober samlas pengar in på olika sätt. En mängd dags– och veckotidningar bl.a. Amelia och M-Magasin uppmärksammar Rosa Bandet-kampanjen. Bröstcancerföreningarna både på riksplanet och lokalt informerar och säljer bl.a. en rosa reflex som är fin att ha i vinter. Guldsmedskedjor säljer vackra rosa band i olika utföranden. Kända designers deltar. På Apoteket säljs en rosa rosett designad av Lars Wallin. Marc Jacobs vackra armband hänger runt min handled. Allt säljs till förmån för bröstcancerforskningen.

Artway Gallery har man under oktober auktion på Tomas Lackes underbara målning ”Lost”. Tomas har målat och donerat denna målning just till Bröstcancerinsamlingen. Man kan under hela oktober kontakta galleriet och lämna ett bud på ”Lost”.

Stöd Rosa bandet och visa det genom att köpa och bära den rosa rosetten. Stödet till forskningen om bröstcancer kommer alla oss till del: vi som redan fått sjukdomen, vi som har nära och kära som drabbats, vi som har vänner, bekanta, grannar som drabbats och inte minst de som kommer att drabbas i morgon. Det är viktigt att allt fler får en chans, en chans att besegra cancern.

tomas-lacke-lost.jpgmarc-jacobs-rz.jpgsalming-rz.jpgreflex.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: