Norman Mailer har avlidit

november 11, 2007

Norman Mailer har avlidit i en ålder av 84 år. Han var mycket produktiv och gav ut en stor mängd romaner, essäer, biografier, dramatik, debattinlägg och berättande reportage.

Hans debutroman ”De nakna och de döda” (1948) uppmärksammades stort. Den 25-årige Norman Mailer skildrade andra världskriget på ett nytt sätt, ett sätt som fick fler efterföljare. Norman Mailer försökte inträngande skildra vad som händer när man blir soldat, när man befinner sig mitt i kriget och placeras i ett militärt kollektiv bestående av unga män från olika bakgrund. Han beskrev vad kriget gjorde med soldaterna, med de enskilda människorna.

Den första bok jag läste var ”Nattens arméer (1968), som skildrade protestmarschen till Washington 1967, protesten mot Vietnamkriget. I den använde han sig av sin nya stil ”new journalism” som gör ”Historien som Roman och Romanen som Historia”. Det var en slags litterär journalistik, där journalisten själv (Norman Mailer) var observatör och skildrare, men också var en egen deltagande person (Mailer) i berättelsen. För denna bok fick Norman Mailer både Pulitzerpriset och National Book Award.

Han fick även Pulitzerpriset för sin reportagebok ”Bödels sång” (1979), om den dödsdömde mördaren Gary Gilmore. Boken beskriver Gilmores svåra bakgrund, hela den rättsliga processen, kampen om dödsstraffets vara eller inte vara och till sist hur Gilmore själv drev igenom sin egen avrättning.

Norman Mailer skrev brutala skildringar om krig, om människan i kriget. Han skrev brutalt uppriktiga skildringar av verkligheten, av det amerikanska samhället. Han var aktiv i samhällsdebatten med sin vassa penna. Han hade ett stökigt privatliv.

För mig framstår han ändå som en pacifist. I det omvälvande slutet av 1960- och 70-talet var Norman Mailer en röst att lyssna på. Hans kraftfulla röst mot krig och för fred. Hans opposition mot anti-demokratiska strömningar och idéer. ”Why are we at war” kom 2003, en skrift mot Irakkriget.

Norman Mailers röst har tystnat.

Som New York Times uttryckte det: ”Han var det här landets litterära samvete.”

norman2rz.jpg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: