Se ”Maelstrom” av Caroline Freudenthal

november 11, 2007

Igår lördag hade Caroline Freudenthal vernissage med sin utställning ”Maelstrom” på Galleri Aguéli på Söder i Stockholm. Caroline visar underbara målningar, vissa är målade på duk, andra på vackert handgjort papper.

Caroline är född 1962 i England och har under sin uppväxt bott i England, Mexiko och Sverige. Hon började måla sent och hade sin första utställning 2002. Hon har haft flera utställningar på Gummesons, Athello Soul Art Gallery och Galleri Sjöstaden.

Hennes skapande har utvecklats i en snabb takt. Årets utställning på Galleri Aguéli är i mitt tycke hennes starkaste och mest intressanta. Triptyken på bilden är min favorit på utställningen. Den bär liksom hela utställningen namnet ”Maelstrom”.

Caroline är intresserad av alkemi. Om man slår upp ordet maelstrom får man fram att maelstrom (=malström) är en mycket kraftfull malande vattenvirvel som orsakas av motgående strömmar. Den mäktiga maelstrom av tidvatten som finns utanför norska kusten vid Lofoten har använts av bl.a Edgar Allan Poe och Jules Verne i berättelser om hur stora fartyg (bl.a. kapten Nemos ”Nautilus”) dras ner av vattenvirveln till havets botten.

Men det finns även ett annat ord för malström, och det är häxkittel. För egen del ser jag i Carolines bilder snarare en häxkittel än vattenvirvlarna. En häxkittel där världen kan kokas till fullkomlighet.

Jag ser verkligen fram emot att framöver få möta mer av hennes verk. Utställningen är öppen varje dag t.o.m. torsdag den 15 november. Se den!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: