Julstyling eller en personlig jul

december 20, 2007

Nu är det jul igen. Det pyntas och alla gamla traditioner dammas av. I tidningarna diskuteras det för och emot julen och alla dess yttringar.

Alltfler försöker göra sin egen personliga jul, som att åka söderut till värmen eller att byta ut julskinkan mot något annat. Många ungdomar, som är uppväxta med och påverkade av amerikanska TV-serier som t.ex. ”Vänner”, vill ha kalkon på bordet. I vårt mångkulturella samhälle möts olika sätt att fira jul.

I tidningarna finns massor av tips för hur man skall kunna fira helgen utan att fira jul. Tankarna går direkt till 1970-talets Alternativ Jul.

Men behöver det vara en motsättning mellan att ha en personlig jul och en med traditioner? Julen i sig är det väl inget fel på, det är vad man gör med den. Man måste inte ha ett lika dignande julbord som restaurangerna. Det innebär ju bara att man får äta rester av julmaten veckor framöver. Man kan överta sin barndoms/släktens/byns jultraditioner men lika gärna bestämma sig för att modifiera dem eller att skapa helt egna personliga traditioner.

Såg i tidningen det allra senaste för de som känner sig osäkra på hur de vill ha sin jul och samtidigt vill försäkra sig om att vara riktigt trendiga. För dem finns det numera julstyling att köpa. Det finns en rad olika paketlösningar att välja mellan, alla helt inne och trendriktiga. Det är bara att lyfta luren.

Men varför inte släppa alla måsten och försöka göra julen till en helg när man mår bra. Ett nödvändigt och välkommet avbrott i vardagen för återhämtning när vintern är som mörkast. Ett ljus i mörkret.

gran-05-rz4.jpggranen-05-2rz5.jpg

2 Responses to “Julstyling eller en personlig jul”

 1. Lena Says:

  julstyling …. suck
  ännu ett sätt att trissa människors KÖPNOJA till jul…. för allt måste ju KÖPAS – det duger inte att göra själv inte ! Jag tror det var ”stressdoktorn” Tomas Danielsson som kallade fenomenet additionsstress… dvs jag stressar inte bara för MIN jul, utan jag måste ha finare julgran än grannen, finare (=dyrare)presenter än kompisarna, mera välstädat än svärföräldrarna, finare pynt än syrran …. (fastän grannens hela ”julförberedelse” är att fixa en fin gran, svärföräldrarna kanske bara städat o glömt plocka fram julgodiset, syrran har lagt sitt pynt på allt befintligt o varken har julgran, julklappar ellr nåt ?)

  nej, sluta GÖRA så mycket till jul, ta vara på ledigheten och ägna tid till att VARA – vara i nuet, med familj, gamla vänner, skaffa nya vänner, bara vara med sig själv ………

 2. Lena Says:

  fniss…
  berättade för syrran om ”julstyling”, hon såg alldeles förskräckt ut o sa:
  ”- Men då får ju inte jag mina tomtar där JAG vill ha dom!”

  bra argument, tycker jag !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: