Stig Claesson ”Slas” ur tiden

januari 10, 2008

Stig Claesson ”Slas” har gått ur tiden 79 år gammal.

Slas var Stockholmsskildraren som hade förmågan att skildra staden på ett sätt som gjorde att man kände staden, inte bara dess utseende utan också dess själ.

Hans fantastiska resereportage från olika platser i världen var skrivna i samma anda. De gav den bild av en plats, som man får när man tar sig tid, flanerar och möter människor.

Han skrev om Sverige och ett Sverige som en gång var. Ett fint exempel är ”Vem älskar ”Yngve Frej” (1968). Där skrev han både om de faktiska fornminnena som ruinerna efter soldattorp, och om människorna som blev kvar ute i glesbygden, människor som ”gjort sitt” och gick kvar som fornminnen själva.

Slas var en mästare med orden, men mest fängslas jag dock av hans illustrationer och egna omslag till sina böcker. Pocketutgåvan (1969) av ”Vem älskar Yngve Frej” tar jag fram då och då ur bokhyllan inte för att läsa om den utan för att njuta av bokens fantastiska omslag.

För ett par år sedan fick jag på loppis tag på ”Iakttagen” (1989). Det är en fin bok i A4-format med en serie porträtt som Slas har gjort av kända personer. I sina fantastiska porträtt tycks Slas fånga det djupt mänskliga, inte bara ytan. Se bara på Slas självporträtt (omslag till ”Vandring med mig själv”, 1996).

Slas skriver i texten ”Vilse i sin osäkerhet” (ur ”Blues för mr Shelly”, 1992) om det som driver konstnärer. Han skriver bl.a.: ”Det är troligt att Adam, otillfredsställd av kunskapens betryggande och väl slutna äpple och på spår efter en mindre stelnad evighet började måla i ett sökande av ett bortom.”

Detta förhållningssätt, ett ”sökande av ett bortom” i den välbekanta konkreta verkligheten tycker jag präglar både Slas sätt att skriva och hans sätt att måla. De är till synes snabba och skissartade, men man kan ana att varje ord, varje penseldrag är vägt på guldvåg.

En stor författare och konstnär har lämnat oss. Hans sätt att med enkla ord göra staden, landet, världen, människorna, ja själva livet synligt, gör hans verk tidlösa. Hans verk stannar i våra hjärtan.

slas-sjalvportratt-rz.jpgvem-alskar-yngve-frej-rz.jpg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: