Maharishi Mahesh Yogi har avlidit

februari 6, 2008

Maharishi Mahesh Yogi avled igår tisdag i en ålder av 91 år.

Transcendental Meditation (TM) stammar från den uråldriga Vedatraditionen i Indien. Maharishi Mahesh Yogi var den som introducerade Transcendental Meditation (TM) i väst 1958. TM kom till Sverige redan 1960. Idag praktiseras TM av många över hela världen.

Maharishi Mahesh Yogi och TM har genom åren då och då skapat tidningsrubriker då kända profiler i kreativa yrken som konstnärer, musiker, skådespelare, filmskapare, liksom många politiker har dragits till TM. Som exempel kan nämnas Beatles, Beach Boys, Donovan, Mia Farrow och David Lynch.

Mitt eget möte med TM har för alltid ändrat mitt liv. Jag upptäckte en meditationsteknik som var enkel att använda i vardagen. Den minskade min stress och trötthet och gjorde det lättare att fokusera. Den fick mig att må bra – och inte minst att kreativiteten ökade. Meditation har på djupet påverkat mitt sätt att måla, mitt sätt att möta och hantera tillvarons alla skiften, min personliga utveckling.

Maharishi Mahesh Yogi har oförtrutet arbetat för världsfreden. Hans budskap var att livet är en välsignelse och människan är född för att glädjas. Inom alla människor finns obegränsade resurser av energi, intelligens och lycka.

Så sent som den 9 januari i år tillkännagav Maharishi Mahesh Yogi att han skulle dra sig tillbaka.

Han önskade alla långt liv i fred, lycka, välgång och frihet från lidande.

maharishi-bild.jpg

 

6 Responses to “Maharishi Mahesh Yogi har avlidit”

 1. Bengt Says:

  Mitt möte med TM var i mitten av 80-talet då jag studerade på Universitetet och lockades av de löften som TM kom med. Mindre sömn, större intelektuell kapasitet och ett lyckligare och mer harmoniskt liv. Vilken student kan tacka nej till detta!!! I början var allt bara bra och man hängde på i den possitiva stämningen, vilket jag i dag ångrar. Jag borde ha reagerat och hoppat av det hela, då jag skulle initsieras och få mitt mantra. Jag reagerade på att jag måste offra en blomma och en frukt på ett altare innan initieringen. Jag tystades då ner med motiveringen att det är inte så viktigt, och tänk inte på det, gör det bara. Vad jag då inte visste var att jag då sa ja till det jag av TM lärarna kallade, ungefär, att man gick in i ””den mörka/djupa vilan”. Mitt liv förändrades inte av min TM, jag orkade ännu mindre, ökade inte mina intelektuella kapasiteter, gick in i depressioner, började överkonsumera alkohol mm. Två av de som gick på TM-kursen med mig var ochså mina vänner, en av dom gick strax efteråt in i en psykisk sjukdom med sjukhusvistelse som följd och gick in i en permanent sjukdomsfas (eller mer ärligt en stark demonisk påverkan). Allt gick gick sen bara nedför för mig till den dag (10 år senare) då jag fick möta Jesus och ta emot honom som HERRE i mitt liv. Jag är i dag befriad från alla de konsekvenser det inflytande som TM givit mig (Självklart även annan påverkan), och jag kan bara tacka Gud för detta , ständigt.

  • Lasse Says:

   Mycket bra Bengt! Det du berättar här om angående det lidande du erfarit som TM-utövare och din befrielse du fått genom Jesus Kristus är oerhört viktigt att du framför. Jag har själv erfarit precis samma sak. Vet du förresten att dessa mantran är hemliga namn på hinduiska gudar? Jag har själv studerat TM :s egentliga bakgrund och skrivit ett kompendium
   över detta samt även varit i kontakt med Rune W Dahlen som skrivit en bok som heter Myter och Mantra. han är en Kristen förkunnare och mycket insatt i ämnet. Jag har själv läst boken. Läs gärna den så får du veta lite mer om detta. Jag är också otroligt tacksam för den befrielse som bara mötet med Jesus Kristus kan ge, och har gett till både dig och mig och många andra.All ära till Fadern, sonen och den helige Ande. Skapare av himmel och jord. Den som har blivit frälst av Jesus behöver inte mer söka efter frid i sitt liv. Han har redan fått frid med Gud som är livets källa Amen!

   Gud välsigne dig Bengt!

   Lasse

 2. Rasmus Says:

  Bengt,

  Transcendental Meditation har funnits i över 7000 år och lett människor till upplysning och förståelse om livets sanna Natur.
  Det är samma budskap Jesus hade. ”Kingdom of heaven is within me”.

  Ju djupare och närmre du är ditt sanna Jag, rent medvetande, sällhetsmedvetande desto mer positivitet finns.
  Själva meditationen kan inte om den görs på rätt sätt på något sätt försämra livskvalitén.

  TM har aldrig utlovat att man behöver sova mindre. Meditation ersätter inte sömn på något vis. Däremot kan drömtillstånden vara aningen kortare eftersom meditationen redan rensat Mindet på ”skräp”.

 3. Krister Håkansson Says:

  Håller med dig, Rasmus!
  Det Bengt skriver ger mig obehagliga associationer till den anti-TM propaganda som en del extrema frireligiösa grupper höll på med på 70-talet. Jag minns t ex att man på allvar hävdade att man genom att upprepa mantrat åkallade onda andar.
  Min mångåriga erfarenhet av TM har gett mig oerhört mycket, inte främst för den filosofi som omger metoden, utan p g a de effekter utövandet har haft. Sekteristiska inslag finns i alla rörelser, både politiska och religiösa. Det är upp till var och en hur mycket man vill hänge sig åt den sidan av saken. För min del är det utövandet av meditationen och att jag därigenom har kommit i kontakt med mitt inre jag som haft betydelse. Jag är oerhört tacksam för att jag fått träffa Maharishi och genom honom fått ta del av den visdom som TM är ett konkret uttryck för.

 4. Ingvar Says:

  Har sett ett födelsedatum på MMy. För länge sedan, 1911 12 Jan.
  kände den som byggde upp SIMS Students International Meditation Society, B Schneider, som rest med Maharishi, sa att han hade ett pass med det födelseåret. Jag tycker han ser mer ut som 98 innan han dog, eller ”dog”…… Jag tror mera på det födelsedatumet, det var också publiserat i en svensk veckotidning. Vad gorde han under sin silence en vecka varje januari ? Träffade en swami från indien som pratade om meditation och yoga han nämnde några ord om Jesus när han var på korset gick han in i samadhi, det högsta lyckotillståndet under meditation, då kroppen är död och han kände ingen smärta, sensäger swaMIN att det händer ungefär 10 15 ggr om året ett dom olika yogisarna i Indien gör detta, kroppen kan vara död några veckor. På senare tid med förfinade mätmetoder har man kommit fram till att det är en viss minimal aktivitet i hjärtat och också i hjärnan, har jag för mig. Kanske M gjorde nåt liknande en ggr om året. När man ser vilka förmågor och vilken utstrålning dessa mästare har blir man lite förundrad att dom inte lever 300 år i stället,
  Så jag tror allafall på 98 för Maharishi…??

  • Lasse Says:

   Min rekomendation till dig Ingvar är att du frågar Jesus själv om vem han är och inte frågar hinduiska gurus om detta. Den som vill veta något om Jesus han läser evangelierna i Bibeln! Jesus säger om sig själv:” Jag är vägen sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig”! Och: Aposteln Johannes säger: ”den som har Sonen har livet, Den som inte har sonen har inte livet. Har du livet Ingvar? Om inte så är det dags att du tar emot Jesus Kristus som din personlige Herre och frälsare. Då kommer du att upptäcka vad du gått miste om i ditt liv. Jesus är uppstånden från de döda och lever idag. Tro på honom och du skall få se ditt liv förändras totalt. ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son för att var och en som tror som tror på honom inte skall gå under utan ha ett evigt liv”
   står att läsa i Johannes evangelium kapitel 3 vers 16 Nya Testamentet Bibeln. Detta var och en gäller även dig Ingvar. Gud älskar alla människor Ingvar även dig! Men utan Jesus är det kört för oss alla. Jag ber till Gud att du måtte inse detta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: