Mina målningar och jag på Biennalen i Florens

februari 18, 2008

Så är den då över Biennalen i Florens. Intrycken har sjunkit in. Jag har så sakteliga börjat smälta allt. Går och ser på mina målningar, på fotona från Florens, ler åt alla härliga minnen.

Inför min resa till Florens hade jag inköpt en extra stor (och mycket lätt) vackert champagnefärgad resväska. I den packade jag mina tre målningar, kläder, ja det mest nödvändiga.

2-anlander.jpg

Dagen efter min ankomst till Florens gick jag till Fortezza da Basso, det stora renässansfortet från 1534, där Biennalen skulle äga rum. Jag hittade de tre löpmeter vägg där mina målningar skulle hänga. Vi hjälptes åt några konstnärer att hänga våra målningar, varefter vi gick ut och åt en underbar pasta. Nöjda gick vi sedan tillbaka för en sista titt innan Biennalen skulle stänga för kvällen. Allt skulle ju vara perfekt inför morgondagens stora pampiga invigning. Men…

Mina målningar hade slitit sig från sina upphängningar och låg på golvet. Det var kväll. Dagen efter var invigning. Insåg att det som fungerat hemma i ateljén inte fungerade här i Florens. Att några konstnärer till råkade ut för liknande problem som jag, var ingen större tröst.

Förstod att det antagligen inte skulle vara någon bra idé att hålla fast vid det gamla och bara förstärka upphängningen. Kanske var det så att mina målningar skulle presenteras på ett annat sätt. Det var dags att tänka om, att ge plats för nya idéer.

Medan jag letade runt på stan och även kollade på mitt hotell växte idéerna fram. Precis innan invigningen blev det klart. Resultatet blev en installation som, trots att den var improviserad, ändå tycktes lägga ytterligare en dimension till verken.

3-installation.jpg

Äntligen kunde jag andas ut och börja ta in omgivningarna. Dags att möta Biennalen med dess konst och konstnärer och inte minst staden Florens.

Florens är fantastiskt med sina konstskatter, sin stadskärna med vackra byggnader och smala gränder. Och så alla dessa vespor.

Jag försökte hinna se en del av stadens konst från 1300 – , 1400 – , 1500 – och 1600-talen. Fresker av Fra Angelico, målningar av Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Rafael m.fl. Michelangelos skulpturer, bl.a. David-stayn.

4-utsikt.jpg

Florens är också fantastiskt att ströva i. Där finns marknader med bland annat skinnvaror, vackra sjalar, keramik och även Mureno-glas från Venedig. Skyltfönstren var fantasieggande. Allt från maskeradkläder, fina antikviteter och kopior av antika skulpturer till exklusiva designerkläder konstfullt draperade. Guldbutikerna på bron Ponte Vecchio var som smyckeskrin. Självklart klappade jag också den blankslitna nosen på statyn av vildsvinet för att vara säker på att en dag återvända till Florens.

6-marknad.jpg

7-masker.jpg

8-antik.jpg

9-design.jpg

Sista dagarna på Biennalen kändes vemodiga. Konsten och konstnärerna var så inspirerande, fulla av infall, alla med sina personliga uttryck och en öppenhet att dela med sig. Sista dagarna gjorde de deltagande konstnärerna ett gemensamt konstverk på Biennalen. Mitt eget bidrag till det blev orden ”ART AND LIFE ARE ONE”.

Läs gärna mer om Biennalen och dess konstnärer och konst på Magasin1 (magasinett.net).

Mina tidigare bloggar om Biennalen i Florens finns här och här.

1-affisch.jpg

One Response to “Mina målningar och jag på Biennalen i Florens”

 1. Lena Says:

  Hej,
  så roligt att få läsa om dina dagar i Italien – både här o på Magasin1

  Låter som en stark upplevelse på många plan !

  Grattis till att du blev utvald och inbjuden !

  KRAM, Lena


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: