Sommar, humlesurr och en tvestjärt i morgonkaffet

augusti 13, 2008

Nu är jag hemma igen från det vackra södra Öland. Jag har varit på Alvaret, lyssnat på tystnaden och den underbara naturen. Längs dikeskanten blommade vallmon och den blå cikorian. Jag har sett solen gå ner i havet och ätit glass med nyplockade jordgubbar.

Så klart har jag också målat. Till skillnad från förra årets riktigt stora målningar, så blev formatet i år mindre. Jag sökte mig fram med delvis nya färger till ett lite annorlunda uttryck inspirerat av vårens resande. Stillheten på Öland fick mig att ta det lugnare, att ta mer tid till betraktande och att låta målningarna ta den tid de behövde.

Egentligen har jag varit hemma flera veckor nu, men min gamla ryggskada har gjort det omöjligt att fram till nu göra annat än att bara vila. Egentligen borde jag ha varit förnuftigare, låtit bli att resa, måla, ställa ut, skriva, träffa familj och vänner så mycket som jag gjort. Jag vet ju så väl vad det innebär av ökad värk, begränsad rörlighet, sängläge när jag planerar in för mycket, framför allt när det inte blir tillräcklig tid för vila. Det är ett högt pris att betala, men alternativet, att avstå från det som får mig att utvecklas och att känna mig lycklig och levande, det som är livet, är inte heller lätt. Det blir en balansgång.

Så jag är hemma igen. Det har senaste veckorna hunnit bjuda på värmebölja, oväder med stormar, åskväder och skyfall. Varje dag har programmet ”Sommar” gått på radions P1 med olika personligheters reflektioner och vackra musik. I trädgården blommar det till humlor och bins stora glädje, i brevlådan frodas tvestjärtarna.

Det gäller att skaka posten och inte minst morgontidningen noga för att inte få in tvestjärtarna. De är ju ofarliga men inte så kul att ha inne. Att det inte alltid räcker att skaka morgontidning och post upptäckte jag igår. Mitt som vanligt morgontrötta jag hade vacklat upp ur sängen, fixat lite kaffe, sjunkit ner vid köksbordet och skulle just föra kaffemuggen till munnen när jag såg den – den stora tvestjärten flytande runt i mitt morgonkaffe! Hur en av dem, en stor en, lyckats ta sig in i mitt kylskåp är en gåta. Väl inne där hade den lyckats klättra upp på ett mjölkpaket, ramla ner i det, drunknat och därefter hamnat i mitt morgonkaffe!

En oönskad adrenalinkick av värsta slaget! I förebyggande syfte skall jag nu skaffa lock till de öppna förpackningarna i kylskåpet.

One Response to “Sommar, humlesurr och en tvestjärt i morgonkaffet”

  1. Lena Says:

    Hej,
    ett sånt gräsligt obehagligt uppvaknande – en tvestjärt i morgonkaffet – efter sommarens övriga njutningar….
    Ha det gott så hörs vi !
    KRAM


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: