Avesta Art 2008, ett måste

augusti 26, 2008

Avesta Art är ett evenemang som återkommer vartannat år, nu för åttonde gången. Årets tema är Industri. När jag för första gången besökte Avesta Art för två år sedan, tipsad av min vän konstnären Lena Berggren, blev jag imponerad. (Mina bloggar från Avesta Art 2006 finns här, här och här.)

Avesta Art visas i Verket, det gamla järnbruket, en mycket speciell miljö. Konsten ställs ut mellan grönskimrande stenväggar, bland massiva träbjälkar och rostiga maskindelar, med väl genomtänkt belysning. Miljön såväl som presentationen av konstverken låter verkens inneboende kvaliteter få fritt spelrum på ett mycket spännande sätt.

Förra Avesta Arts (2006) största upplevelse var en installation på temat ”Vita frun” av glaskonstnären Kjell Engman. Det var svindlande vackra glasskulpturer, fantasieggande arrangerade i den speciella miljön. Avesta kommun köpte in delar av ”Vita frun”, delar som till min glädje även visades i årets upplaga av Avesta Art.


Kunde Avesta Art bli lika bra i år? Skulle det vara värt resan dit, förutom att träffa Lena med familj? Jag blev inte besviken. Det är en mycket sevärd utställning. Några konstnärer och verk (förutom Kjell Engmans verk) berörde mig särskilt.

Amerikanen Michael Kalish har använt olika material från vår vardag till att göra porträtt av kända personer (även seriefigurer som Stålmannen). På Avesta Art visade han porträtt gjorda av nummerplåtar från bilar. Med svenska nummerplåtar hade han gjort ett porträtt av Ingrid Bergman i en tidig filmroll.


Birgitte Söndergaard från Sverige visade målningar och skulpturer. Det var kraftfulla stora porträtt i starka färger och finstämda mindre statyer fulla av rörelse. En stor rund skulptur i mitten höll ihop allt. Trots de kraftfulla uttrycken fanns det ett inre lugn och stillhet i verken som fick mig att stanna upp.

Starkast intryck gjorde dock fransmannen Nicolas Cesbrons retrospektiva utställning ”En postindustriell djungel”. Hans installation av vackra träföremål tog helt andan ur mig! Han hade gjort en fantastisk sagoskog av trä med träd, växter och djur blandade med vardagliga föremål som stolar, bord och lampor. Starkt, sensuellt men också humoristiskt, som t.ex. trädet som gradvis övergår till att bli en man drickande ur en flaska.

Nicolas Cesbrons träkonst har ett unikt personligt uttryck. Han beskriver själv sin konst så här (jag citerar ut Avesta Arts katalog): ”På samma sätt som ruinerna av antikens tempel täcks av frodig vegetation och fylls med mytologiskt djurliv, rymmer stålverkets rum med maskinrelikter en helgedom tillägnad industrin i gången tid… Samspelet mellan trä och ljus är vitalt i mina verk, som många gånger även förenar gestalt och funktion. En skulptur som också är en möbel kan inspirera till ett rituellt liv i vardagen.”

Nicolas Cesbrons installation spränger gränserna mellan verklighet och fantasi, mellan funktion och konst, men mest av allt är det vidunderligt vackert.

Avesta Art pågår veckan ut t.o.m. söndag den 31 augusti. Missa den inte!

One Response to “Avesta Art 2008, ett måste”

  1. Lena Says:

    Hej Anita,
    tack för en underbar dag på Avesta Art !
    Vi möts i Verket igen om två år !?
    KRAM Lena


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: