Paul Newman, mannen med de vackra blå ögonen

september 27, 2008

Skådespelaren Paul Newman, mannen med de vackra blå ögonen har avlidit i cancer efter en längre tids sjukdom 83 år gammal.

Första filmen jag såg med Paul Newman, en arg ung man med de blåaste ögon, var ”Katt på Hett Plåttak” där han spelade mot Elisabeth Taylor. En roll som, han blev Oscarnominerad för 1958.

Paul Newman gjorde en lång rad filmer. Allra bäst tycker jag dock han var i roller där han spelar den slipade räven, alltid med glimten i ögat. Långfilmer som t.ex. ”Butch Cassidy och Sundance Kid” med Robert Redford (1969) och Scorseses ”The Color of Money” med Tom Cruise (1986), en film som efter många Oscarnomineringar äntligen gav honom en Oscar.

Privat var dock Paul Newman allt annat än en skojare. Han var seriös, en man med ideal. Han var på 1960-talet engagerad i medborgarrättsrörelsen, stödde liberala politiker och presidentkandidater och gav mycket till välgörenhet.

Paul Newman var mycket intresserad av bilar och en skicklig racerförare. En roll som racerförare fick honom att börja tävla. Han deltog bl.a. framgångsrikt i 24-timmarsloppet Le Mans (2:a plats med sitt team). Med självdistans och humor lånade han senare sin röst till datoranimerade ”Bilar” (2006).

Hans sista långfilm var ”Road to Perdition” 2002.

Tidningarna (här, här, här, här m.fl.) hyllar i kväll Paul Newman, krönikor skrivs. Var och en har sitt eget minne av Paul Newman och hans filmer.

Själv skall jag i kväll se ”Blåsningen” (1973), se den snygge skojaren i sitt esse.

En seriös underhållare, mannen med de vackra blå ögonen Paul Newman har gått ur tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: