Selma Lagerlöf 150 år

november 21, 2008

I år är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes och 99 år sedan hon fick nobelpriset i litteratur. Hon är översatt till många språk, hennes böcker har genom åren blivit mycket lästa och älskade. Många av dem har filmatiserats.

Själv har jag ett speciellt förhållande till boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Som så många andra fick jag läsa den i skolan. Man pratade om den både på svenska- och geografilektionerna. Efter skolan var jag minst sagt less på boken.

När jag så väntade mitt tredje barn blev jag långa tider ordinerad sängläge för att inte få missfall. Jag skaffade då Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgerssons underbara resa. I min fantasi reste jag så tillsammans med Nils Holgersson på gåsens rygg och upptäckte Sverige. Jag besökte underbara platser jag aldrig tidigare varit, njöt av de vackra vyerna, hörde fantastiska berättelser och deltog i äventyren. Jag fick en längtan att själv en gång på riktigt få besöka de mytomspunna platserna.

”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” står fortfarande i min bokhylla. Jag tar då och då fram den och läser ett stycke. Undrar över vad det är i Selma Lagerlöfs författarskap som gör att hon fortfarande är så aktuell. Hur det kommer sig att våra tjugokronorssedlar inte bara pryds av Selma Lagerlöfs bild utan att de faktiskt i folkmun kallas för Selma.

Selma Lagerlöf är ett namn både på litteraturhimlen och inom astronomin. Hon har bland andra kvinnliga storheter fått en krater uppkallad efter sig på planeten Venus.

001rz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: