1 december med adventsljus och julbocken i Gävle

december 1, 2008

Idag är det måndag den 1 december. Hösten har gått fort. Igår tände jag det första adventsljuset, hängde adventsstjärnor i fönstren och tände ljusslingorna i trädgården. Ljusen behövs nu när dagarna är så korta och det lilla dagsljus vi har är så svagt.

Igår invigdes också traditionsenligt julbocken i Gävle. Såväl den lokala pressen som rikspressen var där och bevakade evenemanget (bl.a. kom de, de, de och de). Den 13 meter höga och 3.6 ton tunga bocken är gjord av halm som blivit över efter whiskytillverkning. Årets bock lever dock farligt. Den är i år, till skillnad från förra året, inte indränkt i flamskyddsmedel, eftersom den då mer lär ha liknat en ”dränkt mörkbrun terrier” än en julbock. Dessutom finns ingen reservbock ute i kulisserna som kan hoppa in ifall ordinarie bocken brinner upp, men att bränna upp bocken rubriceras som mordbrand och ger fängelse varnar man från kommunen.

Julbocken i Gävle är en världskändis. Som så många andra kändisar har bocken en egen sida på nätet. Där kan man följa den med hjälp av uppsatta kameror. Dessutom lär julbocken själv vara ute och surfa på nätet, i år har den börjat skriva blogg. Eftersom den har många fans utomlands framför allt i USA så bloggar den även på engelska. Dag för dag berättar den om sina upplevelser. Det är bara att gå in på http://www.merjuligavle.se/Bocken och kolla.

1-advent-08-rz

kamera_00001-rz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: