Tomten bor i Gävle

december 23, 2008

I Gävle ställer man veckorna före jul upp en 13 meter hög julbock i stan. Det har man gjort de senaste 42 åren. Bocken har blivit världskändis och har dessutom börjat blogga. I skrivande stund står julbocken fortfarande på sin plats bevakad av videokameror. Man kan själv gå in på webben och hjälpa till att hålla vakt så att ingen bränner ner den. Genom åren har många bockar bränts ner, några har överlevt till julafton.

Vad kanske inte alla vet är att man också har en tomtebuss i Gävle. Sedan flera år tillbaka har gävleborna kunnat åka med tomtebussen dagarna före jul.

Tomtebussen har blivit mycket populär. Arbetarbladet i Gävle har i flera artiklar uppmärksammat bussen och människor har ringt bussbolaget Swebus för att ta reda på tidtabellen för tomtebussen.

Det är Tage Wall som kört tomtebussen – på eget initiativ. För att glädja sina medmänniskor, främst barnen, har han varje år dagarna före jul haft på sig en röd tröja och tomteluva när han rattat bussen. Det långa vita skägget är hans eget.

Som en riktig tomte älskar Tage att sprida glädje omkring sig, därför fortsatte han att varje jul köra bussen i tomtekläder trots att bussbolaget Swebus var måttligt förtjust och gjorde klart att de förväntade sig att deras förare skulle vara klädda i uniform och ingenting annat, inte ens till jul.

I år har bussbolaget äntligen tänkt om. Man har satt in extraturer med särskilda tomtebussar där inte bara tomten Tage Wall utan även bussbolagets trafikchef tomtemor Margareta Dahl delar ut pepparkakor. En helomvändning som uppmärksammats både i lokala Arbetarbladet och i Metro Stockholm.

Tage Wall är min morbror. Tänk att jag är släkt med tomten.

GOD JUL!

tage2008

tage2004

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: