Gävlebocken brann upp

december 28, 2008

Så nu har han brunnit upp, den stora Julbocken i Gävle. Han klarade precis julen till min och andras glädje, men sedan var det kört.

Redan natten mellan juldag och annandag gjordes ett attentat mot Bocken, som dock misslyckades. Det blev bara en mindre brännskada på ena benet.

Bocken själv bloggar om händelsen: ”I natt gick det hett till. Vaknade av att det slog ut eldsflammor från ena benet och att en hjältemodig bockräddare släckte mig med brandsläckare. Var är du min räddare? Hör av dig! Jag mår ändå gott efter omständigheterna.”

Natten efter blev det värre. Den här gången lyckades någon sätta ordentlig fyr på Bocken. Bocken skriver i sin sista blogg: ”Kära vänner! Det hettade till för mycket i natt och det är dags för mig att ta farväl för denna gång. Den sista halmen ryker fortfarande när jag med sorg i hjärtat skriver till er. Någon kunde tydligen inte hålla fingrarna i styr i natt, utan tände eld på mig. Jag vaknade av en intensiv värme och insåg att klockan var slagen. Det har varit en fantastisk jul tillsammans med er och jag önskar er alla ett Gott Nytt År och ser fram emot när vi ses i Gävle igen. Med brinnande kärlek från Gävlebocken.”

Kondoleanser och tröstande ord har strömmat in till Bocken från de många fans, som finns i 105 länder jorden runt. De har under hela december följt Bocken på dess hemsida. De har sett webkamerornas bilder och läst bloggen. Många, och även jag själv, hade hoppats att Bocken skulle klara sig över nyår, helst ända fram till Tjugondag Knut. Heta diskussioner har förts i tidningar, på bloggar, om det är tradition att ha Bocken kvar eller att bränna upp den så snabbt som möjligt (se t.ex. här, här, här).

Bocken har årligen varit utsatt för ett antal mer eller mindre spektakulära attentat sedan den byggdes första gången 1966. Förutom att den bränts ner, har den bland annat slagits sönder och körts ner med raggarbil. Totalt har den klarat sig med bara mindre blessyrer under 12 jular inräknat de två föregående åren.

Jag önskar Julbocken i Gävle bättre lycka nästa år och varmt välkommen åter.

bockenny448

nerbrunnen-27dec2008rz2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: