Max Ernst: Dröm och revolution

februari 3, 2009

För mig har Max Ernst genom åren varit förknippad med målningen ”Människobild” (1931) som finns på Moderna Museet i Stockholm. Genom åren har jag sett på den gröna målningen, funderat över vad den egentligen föreställer. Den gröna figuren mot en grön skrovlig bakgrund, en figur som både är man och växt, där växtens stam och blad sitter ihop med mannens ben, armar, huvud och kön. Figuren som både tycks stå helt avspänt och se på betraktaren och samtidigt vara på språng. I min fantasi föreställer målningen en av science fictionlitteraturens utomjordingar eller möjligen något slags skogsväsen. Men titeln har förbryllat…

Max Ernst var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. Han tillhörde surrealisterna och har i hög grad påverkat utvecklingen av den moderna konsten. Hans verk fortsätter att fascinera och inspirera konstnärer, författare, filmmakare med flera.

Hans verk är ständigt aktuella, särskilt i dagens oroliga värld.

På fredag den 6 februari öppnar den stora Max Ernst-utställningen ”Dröm och Revolution” på Louisiana konstmuseum i Danmark. Den kommer att visas där under våren ända fram till 1 juni. Det är en stor utställning med 175 verk som spänner över nästan 60 år. Många av verken är i privat ägo eller tillhör mindre samlingar och har tidigare inte visats offentligt. Utställningen ”Dröm och Revolution” är gjord i nära samarbete med Moderna Museet i Stockholm och har visats där under hösten. Utställningen blev en publikmagnet med höga besökssiffror. De som missade utställningen när den visades på Moderna Museet kan nu alltså ta en tur över Sundet och se den på Louisiana konstmuseum. Gör det!

Läs gärna mer om Max Ernst och hans konstnärskap i min artikel i Magasin 1 (www.magasinett.net).

max-ernst-atelje

manniskobild

aernst463

akonst-max-ernstny448

configuration

One Response to “Max Ernst: Dröm och revolution”

 1. Lena Says:

  Hej Anita !
  Så planerar du som bäst för en liten tripp söderöver under våren ?

  ha det gott !

  KRAM
  Lena m fam


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: