Septembertankar och kultur

september 4, 2010

Vi hade en oerhört lång kall och snörik vinter som tog hårt på kropp och själ. Men så kom sommaren till sist. Man vågade inte riktigt tro på den för våren kom sent och snålade med solvärmen och ljumma vårvindar. Till sist kom dock sommaren med en värmebölja och äntligen tinade tjälen upp i naturen och i vårt inre. Den avslutades med en augusti med skyfall och åskväder.

Träden är fortfarande gröna men dagarna är kortare och inte minst kallare. Nu längtar jag efter en stilla vacker höst utan dramatik när man kan njuta av en hög klar luft och se växterna långsamt skifta färg till olika oranga och röda nyanser. Gärna lite brittsommarvärme också som tillåter att man kan fortsätta sitta ute och njuta av kaffet.

Människor är tillbaka efter semestern och barnen har börjat skolan. Höstens utställningar, teaterföreställningar och konserter annonseras ut.

Fortfarande kan man dock hinna med att se en del av sommarens höjdpunkter. Bland det som fortfarande är öppet är Verket i Avesta med biennalen Avesta Art och sitt inlevelsemuseum.

Jag såg utställningen Avesta Art strax innan midsommar ditlockad av mina vänner konstnären Lena Berggren med familj. Det har gått två månader sedan dess, men de starka intrycken av utställningen hänger kvar. I den välgjorda katalogen kan jag återuppliva årets Avesta Art ”Rendezvous”, möte. Man visade verk av konstnärer från Cypern (både turk- och grekcyprioter), USA, Finland och Sverige. Förutom de kunde man se en nyöppnad utställning med Björn Levins konst samt de fasta utställningarna med konst gjord speciellt för Verket.

Man kan njuta av Avesta Art ända till den 12 september. Den sista natten lördag den 11 september har man en stor Konst- och Kulturnatt i Verket kl. 19 – 23.30 med bl.a. musik, eldshow och brinnande halm och eldskulpturer. Halm och eldskulpturerna har tillkommit av konstnärer under en workshop i för året nybildade Avesta Art Academy. Missa det inte!

Återkommer med mer om Avesta Art.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: