Curt Källman till minne

februari 1, 2011

 

Konstnären Curt Källman, grundaren av VedicArt somnade in efter en tids sjukdom den 18 december 2010. Idag den 1 februari skulle han ha fyllt 73 år.

Curt Källman var utbildad på Konstakademin i Stockholm 1964 – 69. Han hade genom åren ett flertal utställningar både i Sverige (Stockholm, Göteborg, Kungälv, Malmö, Lund, Öland m.m.) och utomlands (Oslo, London, Geneve, Affschaffenburg, Fairfield, Chicago, New York, Los Angeles m.m.) Han finns representerad i bl.a. H. M. Konungen och Drottningens samlingar, Nationalmuseums teckningssamling, Svenska ambassader utomlands, privata samlingar i Sverige, Tyskland och USA.

Februari 1988 startade Curt Källman Vedic Art School på Bosjökloster Slott i Skåne. Han höll sommartid kurser på södra Öland och under resten av året i övriga delar av Sverige och så småningom även i Norge och Finland. Vedic Art finns idag i flera länder i Europa och i USA.

Jag själv kom i kontakt med Vedic Art för c:a 10 år sedan och for den sommaren till södra Öland för att måla och lyssna till Curt Källman. Genom åren har jag regelbundet fått del av den kunskap och klokhet han delade med sig med en blandning av humor och djup. Hur han generöst gav enskild handledning med synpunkter på mitt målande och dess utveckling.

Han fick mig att våga släppa kreativiteten fri och att ha fötterna kvar på jorden. Att se att konst och liv är ett.

Jag tänder ett ljus till hans minne, fattar penseln och målar.

 

 

(Bilderna är från Curt Källman/Vedic Art hemsidor)

One Response to “Curt Källman till minne”


  1. […] har tidigare skrivit en kortare blogg om honom, men det är först nu som jag kunnat göra ett försök att formulera något om hans […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: