1 April 2011

april 1, 2011

Kan se dem framför mig, de som hittat på morgontidningarnas 1aprilskämt. Hur de vrider sig av skratt och önskar att de hade dolda kameran installerad hos sina mest morgontrötta läsare. Läsare som med knappt öppna ögon skannar tidningssidorna. Hur de kommer att haja till inför vissa rubriker och nästan sätta frukosten i halsen.

Det bjuder jag gärna på bara jag slipper dolda kameran. Jag tillhör gruppen oerhört morgontrötta som envisas med att läsa morgontidningen till morgonkaffet med knappt öppna ögon i stället för att vänta tills hela jag är ordentligt vaken.

Men en dag som idag – 1 april – kräver lite mer än vanligt. Innan jag närmar mig tidningen ser jag till att ha druckit en stor frukostkopp kaffe och börjat läppja på nästa. Att påstå att jag är vaken och alert är visserligen en överdrift, men ok jag är redo – och förväntansfull.

Öppnar tidningen och börjar bläddra. Var är aprilskämtet? Vad har hänt? Har Dagens Nyheter glömt eller har de med skämtlynne slutat på tidningen?

Något måste det ju finnas, men det är klart att det faktiskt kan gömma sig ett aprilskämt bakom ganska många rubriker. Bäst att använda uteslutningsmetoden. Utgår från att aprilskämtet måste finnas bland inrikesnyheterna eller i kulturdelen. De skulle aldrig våga sätta det bland utrikesnyheterna, i tidningens ekonomidel eller bland sporten – konsekvenserna kunde bli gruvliga med diplomatiska förvecklingar, fallande börs eller rasande idrottsklubbar.

Men icke ett enda aprilskämt. Den enda som uppmärksammat dagen är tecknaren Susanne Fredelius som i sin serie ”Doris” så fint uttrycker även min besvikelse.

Det är lite – men bara lite – plåster på såren när jag på DN.se (Dagens Nyheters tidning på nätet) fnissande läser Anders Forsströms ”vetenskapliga” artikel om den nyupptäckta signalsubstansen PJ-Osk som sägs ligga bakom att män känner sig oerhört sjuka redan vid 37.7 graders feber medan kvinnor förväntas stå på benen som vanligt till åtminstone 39.6 graders feber. Liknande förhållande sägs gälla vid smärta. Jubel. Äntligen har det som många av det manliga könet förgäves försökt förklara för sin omgivning, fått sin vetenskapliga förklaring. PJ-Osk finns. Upptäckten betraktas som ett ”guldägg” för den svenska staten och läkemedelsindustrin och P-J Oskarsson förväntas få Nobelpriset.

Fin artikel med diagram och allt. Det var fyndigt och riktigt kul.

Men det hjälper inte. Jag känner mig lurad – fast på fel sätt. Även vi som håller oss till DN papperstidning förtjänar att bli lurade 1 april, inte bara nätläsarna.

Men missa inte att också kolla in aprilskämtet i Dalarnas Tidningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: