Brutalism i brand

maj 7, 2011

Under veckan brann Arkitekturskolan i Stockholm.
Jag känner verkligen med dem vars studiearbeten, verkstäder, ateljéer och arbetsplatser har förstörts.

Till byggnaden som sådan har jag dock kluvna känslor. Jag kan inte påstå att jag varken sörjer den eller det den utstrålade. Under några år på 1960-talet bodde jag inte långt från Arkitekturskolan. På den platsen låg då Kvinnofängelset. Visserligen fungerade det inte längre som fängelse, men kallades ändå allmänt så. Det var en gång byggt för att vara ett fängelse och signalerade det tydligt till omvärlden. Det räckte med en blick på byggnaden.

Så revs det och man skulle bygga Arkitekturskolan. Jag fantiserade om en byggnad med spännande arkitektur, ett hus där kreativitet och nyskapande kunde frodas. En transformation av platsen som hyst en så brutal byggnad och verksamhet.

Besvikelsen blev desto större när man valde en byggnadsstil som inte bara utstrålar utan också kallas brutalism. Byggnaden fick avvisande grå väggar av rå betong och man använde Leonardo da Vincis ”vitruvianske man” utanför som husets väktare, som med sina utspärrade armar och ben blev ytterligare en avgränsning.

Man valde att återigen uppföra en brutal byggnad på denna plats i stället för att ta chansen att transformera – även om verksamheten innanför väggarna, eller skall jag kalla dem murarna, blev annorlunda.

Jag tycker att jag är öppen för olika slag av arkitektur, tycker ofta att det är spännande med nya inslag i stadsbilden. Men att som här ersätta en brutal byggnad med en minst lika brutal det hade jag, och har fortfarande svårt att applådera.

Enligt tidningarna (t.ex. här, här, här, här, här) tycks det vara osäkert hur skadad byggnaden är och vad som kommer att ske med den. Kommer man att återuppbygga den eller kommer man äntligen ta chansen att byta ut det brutala mot något annat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: