Tomas Tranströmer Nobelpris 10 december 2011

december 10, 2011

Idag har Tomas Tranströmer emottagit Nobelpriset i litteratur. TV-utsändningen från ceremonin i Konserthuset har nyss avslutats. Kvar finns minnesbilden av en lyckligt leende Tranströmer och applåderna som aldrig tycktes ta slut. Det var rörande och från hjärtat glädjande att se honom emotta priset.

Akademiledamoten Kjell Espmark höll talet vid prisutdelningen. Han talade bl.a. om hur Tomas Tranströmers texter är så sammansatta men samtidigt så lätta, nästan tyngdlösa. Hur de talar direkt till sinnena intensivt här och nu. Hur texterna leder oss genom en halvöppen dörr in i ett rum som rymmer alla ögonblick och nu också oss alla. För mitt inre såg jag hur de liknade en dans eller ett trapetsnummer.

I onsdags skulle Tomas Tranströmer traditionellt ha hållit sin nobelföreläsning i Börssalen. Då han 1990 efter en stroke förlorade en stor del av sin förmåga att tala, fick nobelföreläsningen utformas annorlunda. Det blev ett skräddarsytt evenemang med musik och diktuppläsning, en hyllning till Tomas Tranströmer.

Evenemanget inleddes av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund med orden:
”God poesi är ett mäktigt ting. Det kan förvandla vår bild av världen, göra den klarare, tydligare, skarpare. Och det för alltid. Man ska inte låta sig luras av den lågmälda tonen i Tomas Tranströmers poesi. Vissa av existensens verkliga storheter finns där ständigt närvarande: Minnet, Historien, Döden, Naturen – inte minst naturen. Men inte som en överväldigande närvaro utanför oss, eller som något som blir levande inför vår blick. Hos dig är det precis tvärtom: jaget, den enskilda människan är det prisma där allt detta löper samman. Det skänker oss en känsla av sammanhang, ja uppgift.”

Peter Englunds tal liksom hela programmet för Tomas Tranströmers nobelföreläsning (inklusive alla underbara dikter) finns att läsa på Svenska Akademiens hemsida. Där finns också det tal som hölls av Kjell Espmark vid själva prisutdelningen.

Jag hämtar en Haikudikt ur Tomas Tranströmers ”Den stora gåtan” (2004):

”Stor och långsam vind
från havets bibliotek.
Här får jag vila.”

Mer finns bl.a. här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, min förra blogg

2 Responses to “Tomas Tranströmer Nobelpris 10 december 2011”

  1. lenabn Says:

    Tomas Tranströmer är en värdig mottagare av Nobelpriset för sin förmåga att sätta ord på det namnlösa, formulera i ord det som inte kan formuleras o kreativt använda vårt språk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: