Japan ett år efter katastrofen

mars 11, 2012

För ett år sedan kom bilderna från Japan. Bilderna från jordbävningen och från tsunamin som skakade omvärlden. Rapporterna om bortspolade samhällen, om det ofattbart stora antalet döda, skadade, försvunna. Om oron för vad kärnkraftverken i området kunde ställa till med.

Idag exakt ett år senare har man i Japan utlyst en tyst minut för att hedra katastrofens offer. Man håller också en formell ceremoni där bl.a. premiärminister Yoshihiko Noda och kejsar Akihito kommer att närvara. (bl.a. här, här, här, här)

Nu börjar litteraturen komma, rapporterna, vittnesmålen från de drabbade. Ännu är det lite för tidigt för skönlitteraturens skildringar av katastrofen, men snart kommer de också. Kanske är en ny skakande bok av den japanske författaren Haruki Murakami på väg.

Den fantastiska konstnären Lisa Larsson, som också uppskattas mycket i Japan, skapade denna katt när hon hörde talas om katastrofen. Hon skeppade iväg ett stort antal av katterna till Japan till självkostnadspris för att säljas där till förmån för katastrofens offer.

Några katter kunde även köpas här. Denna hamnade hemma hos mig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: