World Art Day 15 april 2012

april 15, 2012

Idag den 15 april 2012 firas för första gången World Art Day.

Tanken bakom World Art Day är att etablera en viktig dag över hela världen i konstens tecken, en dag att lyfta fram konstens betydelse i ett globalt perspektiv.

I inbjudan från KRO (Konstnärernas Riksorganisation) kan man läsa: ”Välkommen till en dag då vi firar bild- och formkonsten runt om i världen. World Art Day går av stapeln för första gången 2012 på Leonardo da Vincis födelsedag.”

World Art Day arrangeras av IAA (International Association of Art) som är den största internationella icke-statliga sammanslutning av bildkonstnärer, med över 100 medlemsorganisationer världen över. Vid IAA:s generalförsamlings möte den 5-6 april i Guadalajara, Mexiko, beslöt man enhälligt att utlysa en Världens Konstdag. I deklarationen sägs bl.a.:

”Det säger sig självt att en Världens Konstdag ger enorma möjligheter att sprida konstens värde och vikt globalt runt hela världen. Vi föreslår att man den dagen 15 april håller öppet på alla museer och gallerier till långt in på kvällen, vi tänker oss konferenser och paneldebatter. …. Att vi har valt da Vincis födelsedag beror inte bara på att han influerat sekler av konstnärer, utan även för att understryka konstens betydelse och värde för världsfred, broderskap, yttrandefrihet, mångkulturell och mångdisciplinär dialog.”

Svenska IAA har för 2012 valt temat ”freedom of expression”, att uppmärksamma yttrandefriheten och konstens dialog med samhället.

Arrangörer för dagens firande i Sverige är Svenska IAA tillsammans med KRO/KIF (Konstnärernas Riksorganisation/Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare) och AICA (Svenska Konstkritikersamfundet) i samarbete med Moderna Museet, BUS (Bildkonst Upphovsrätt Sverige), Konstfrämjandet, Svenska Institutet och Polska Institutet.

2 Responses to “World Art Day 15 april 2012”

  1. lenabn Says:

    Lika viktig som Bokens dag! Verkligen på tiden att konsten får sin egen dag åxå…. MÅLA MERA !

  2. anitaelgerot Says:

    Konst, litteratur. kreativitet så viktigt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: