Konstnären Erland Cullberg har avlidit

april 18, 2012

I fredags avled konstnären Erland Cullberg. Han blev 81 år.
Erland Cullberg fick sin utbildning på Konstakademien i Stockholm och Valands konsthögskola i Göteborg.

Under många år har jag sett hans utställningar, följt hans konstnärliga bana.
Jag har drabbats av hans kraftfulla måleri, av de intensiva färgerna. Av hur motiven, formerna tycks glida i och ur varandra, hur de plötsligt skjuter in från sidan och tar över, delvis täcker de tidigare målade gestalterna, formerna. Det är som om varje målning är en ständigt pågående process, en process som för ett ögonblick stannat upp, för att sedan fortsätta inne betraktarens inre, för den som är villig att släppa in den.

Konsthistorikern Staffan Cullberg gav 2008 ut boken ”Färgen och hela härligheten” om brodern Erland och hans konst, en fantastisk bok med teckningar och målningar. Förordet skrevs av Olle Granath. Ur det citerar jag:
”Det är lätt att falla i beundran inför de gnistrande bilder som föds under hans penslar och ritkol, där finns skarpsyn, humor och medkänsla. Han lyckas med det som mycket måleri vill åstadkomma men inte alltid lyckas med; att färgen förvandlas från materiell substans till en budbärare från en annan verklighet. Beundran är då inte det tillstånd han försätter sina betraktare i utan snarare en slags hänryckning som kommer sig av att hans målningar har kraften hos uppenbarelsen. De lyser av en sanning som leds av andra kriterier än de mer kamerala inslagen i våra liv. Skönhet är ett slitet och misskrediterat begrepp. Men långt borta i historien bottnar det i en upplevelse av sanning som inte skulle finnas utan det som i ett givet ögonblick, via mina sinnen, drabbar mig.”

Mer att läsa finns bl.a. här, här, här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: