Jarl Ingvarsson Målarnas målare

maj 11, 2012

Liljevalchs konsthall i Stockholm visar till på söndag en utställning med konstnären Jarl Ingvarsson. Han har presenterats som Målarnas målare.

Flera har varmt rekommenderat mig att se utställningen. På Liljevalchs hemsida (och i utställningskatalogens förord) skriver konsthallens chef Mårten Castenfors bl.a.: ”Den som botaniserar i Jarls Ingvarssons värld kan så frapperas av att det tycks finnas en direkt koppling mellan öga, hjärta och hand och i denna koppling råder ingen fördröjning utan strömmen är påslagen i ett konstant musikaliskt flöde där naturen, vardagsting eller händelser finns som centrala avstamp.”
Så jag blev nyfiken och åkte till Liljevalchs.

Redan när jag steg in i första stora utställningshallen drabbades jag av färgerna, strukturen, rörelsen förstärkta av en svag doft av oljefärg. När jag gick nära förändrades målningarna. De kraftiga penseldragen bildade spännande strukturer som tycktes leva sitt eget liv inne i målningarna. På vissa hade han tecknat, dragit streck direkt med färgtuben på målningarna. Gjort enkla figurer, skrivit bokstäver.

På vissa målningar stod orden konst – litteratur – musik. Ibland var orden överstrukna, ibland fanns bara fragment av dem. Det är också så jag uppfattar Jarl Ingvarssons konst, som konst – litteratur – musik i olika kombinationer.

Jarl Ingvarsson är född 1955 i Eritrea och bor och arbetar i Sparsör utanför Borås.
Han är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan Stockholm och sedan 1996 medlem av Kungl. Konstakademien. Han finns representerad på en rad konstmuseer bl.a. Moderna Museet Stockholm, Malmö Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Sundsvalls Konstmuseum, Borås Konstmuseum, och har även gjort ett flertal offentliga arbeten.

På utställningen på Liljevalchs visas verk från 1980-talet och fram till idag.
Starkaste intrycket gjorde utan tvekan Strindberg-sviten, 22 målningar i storlek 140 x 100 cm som är helt nymålade. På dessa har han på sitt speciella sätt lyckats fånga författaren, målaren, fotografen Strindbergs komplexitet och energi. Jag fångas av färgspelet och gestaltningen, av den starka energin och av de konstnärliga och psykologiska djupen i verken.

Utställningen visas bara ett par dagar till. Sista dagen är på söndag den 13 maj. Se den!

Mer finns bl.a. här, här, här, här, här.
Foton: Liljevalchs konsthall, Mattias Lindbäck.

Annons

3 Responses to “Jarl Ingvarsson Målarnas målare”

  1. lenabn Says:

    En för mig okänd konstnär till namnet – men vilka häftiga målningar! Färg, kraft, energi! Me like!

  2. anitaelgerot Says:

    Visst är de härliga!


  3. Jarl har en fenomenal målarteknik och är en kolorist av högsta rang. Han har dock fastnat i sin utveckling och upprepar sig gång på gång, vilket kan göra mig en smula betänksam, men förtar inte kraften i hans konkreta, icke-berättande (blomsterkrukor och en och annan flaska är väl inte så mycket till historia) och (nästan) icke-föreställande expressionistiska måleri. Man blir häpen och överväldigad av hans utställning men kommer man på hans nästa show vill man ju gärna få se något extra men det händer sällan. Kanske är det en medveten strategi eller så har han nått sin topp, jag vet inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: