Aprilskämt en utebliven tidning, tunga blå hus eller…. ?

april 1, 2013

index400

Idag är det 1 april och också annandag påsk. Det betyder bl.a. att det inte kommer någon papperstidning – inte som aprilskämt utan för att det är helgdag. Däremot finns ju tidningen på nätet, så det är dit jag får ta mig för att leta efter årets aprilskämt. För de har väl inte glömt att hitta på ett sådant mitt i allt påskfirande?

Nu är frukosten avklarad och jag sätter på datorn. Äta frukost vid datorn? Inte jag! Mitt morgontrötta jag skulle säkert lyckas spilla kaffet över datorns mest känsliga delar. Runt min dator finns därför en rejält tilltagen frizon där all dryck är strängt förbjuden, åtminstone före lunch.

Men nu är jag på plats vid datorn, går in på min vanliga dagstidning Dagens Nyheters hemsida. Kollar runt på rubrikerna för att se vad som verkar mest lovande.

Rubriken ”Blå byggnader väger tyngst” fångar genast mitt intresse. Menar de verkligen att färgen på byggnaden påverkar dess fysiska vikt. Men så klart inte. Artikeln handlar om Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificeringar där man i sina register märker byggnader med olika färg beroende på deras kulturhistoriska värde. Blå färg väger där tyngst, det motsvarar fordringarna för ”byggnadsminne” i kulturminneslagen.

Så jag går vidare och hittar rubriken ”Någon Lindström har förmodligen målat tavlan”. Där uppges att Stockholms stadsarkiv på Kungsklippan nu visar en mikroutställning med ett 40-tal akvareller av Frans Lindström. Enligt artikeln har man valt att endast visa en akvarell i taget och byter bild varje dag. Det måste väl ändå vara ett aprilskämt att man måste springa där varje dag under mer än en månad för att få se alla. Jag kollar på Stadsarkivets hemsida och upptäcker att det visst inte är ett skämt, utan att de valt att visa akvarellerna så. Det måste göra underverk med besöksstatistiken.

Jag fortsätter leta, läser fler artiklar och hittar till sist rubriken ”Ett steg närmare en osynlighetsmantel”. Där rapporterar journalisten Clas Svahn om forskningen på University of Texas i Austin. Jag citerar: ”Forskargruppen från University of Texas i Austin har konstruerat ett supertunt fisknätsliknande material som sedan virats runt ett rör. Materialet består av koppartejp och polykarbonatfilm som när de sätts samman gör föremålet de placerats runt osynligt. Osynligt för mikrovågsstrålning. Vilket alltså är haken. När forskargruppen belyste materialet – och det bakomliggande föremålet – med mikrovågor på 3,6 GHz så studsade dessa vågor inte tillbaka och föremålet blev med andra ord osynligt.
En av forskarna, professor Andrea Alu, förklarar detta för sajten PhysOrg med att den utsända strålningen och osynlighetsmaterialet tar ut varandra. Och detta ur vilken vinkel man än väljer att betrakta föremål från. Ännu så länge finns ingen mantel som gör det samma i synligt ljus.”

Nu hade jag äntligen hittat mitt aprilskämt – trodde jag – tills jag googlade på professor Andrea Alu och hittade följande lilla film på Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=jseHPnqXlPY).

Okey, jag ger upp. Hittade inga aprilskämt i dagens nätupplaga av tidningen. Kanske fanns det inget, kanske har nyhetsflödet numera fått en karaktär som gör att det blivit allt svårare att skilja riktiga nyheter från de fejkade.
Däremot har tidningen satt in en artikel om andra tidningars aprilskämt.

index400

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: