HEART AND BRAIN PÅ AVESTA ART 2013

augusti 22, 2013

Avesta Art var tills för några år sedan okänt för mig och kanske också för många andra. Steg för steg har dock Avesta Art välförtjänt vunnit alltmer erkännande som spännande och i flera avseenden nyskapande utställningskoncept.

Avesta Art har arrangerats av Avesta kommun sedan 1995 och visas i Verket, Avestas gamla järnbruk. Byggnaden med sin spännande industrihistoria bildar en fantastisk inramning till samtidskonsten. Gradvis har man utvecklat verksamheten. Man har varsamt renoverat bit för bit av det gamla järnverket för att sommartid fylla det med samtidskonst.

Jag själv upptäckte utställningen 2006 när mina vänner i Avesta, konstnären Lena Berggren med familj, stack en utställningskatalog i min hand. Framsidan pryddes av den fantastiske glaskonstnären Kjell Engmans installation “Vita Frun”. Kjell Engman som idag dessutom är känd som den som gjort den stora glasskon, första priset I TV:s “Let`s Dance”. Utan att tveka nappade jag på kroken – och fortsätter att göra det år efter år, nyfiken på vad man gjort av just årets tema.

I årets upplaga, som är den 12:e, och har temat “Heart and Brain” deltar tretton samtida konstnärer från Sverige, Finland, England, Italien och Sydkorea. Utställningen är som tidigare upplagor av Avesta Art av mycket hög kvalitet.

Mer om utställningens innehåll och de deltagande konstnärerna finns i min artikel på kulturnätverket Kultur1:s tidskrift på nätet Magasin1 (www.magasinett.net), medan jag här på bloggen visar några bilder från utställningen som komplement till texten.

Katalogens framsida pryds av ett av konstnären, graffitimålaren och musikern Carolina Falkholts bidrag till utställningen. Stort och framsynt av Avesta Art att ge utrymme till en graffitikonstnär.

1.katalog-carolina-falkholt

I årets barnhörna hittar man Gunilla Bergströms älskade figur Alfons Åberg.

2.gunilla-bergstrom-alfons

Guangjuan Zhang (född i Kina, men bor och verkar i Sverige), del av installationen “The First Voice is the Last Voice”, en stark kommenterar till Kinas enbarnspolitik.

3.guangjuan-zhang

Lucy Glendinning (England), “Feather Child” – “Unknown Boy”, väcker frågor om genteknik.

4.lucy-glendinning

Matti Kalkamo (Finland), “Armful of Preparation”, verk med inre stillhet och poesi.

5.matti-kalkamo

Lee Youngbaek (Sydkorea), del av stora installationen “Angel Soldier”

6a.lee-youngbaek

Alessandro Lupi (Italien), del av installationen “Flourescent density”

7.alessandro-lupi

Ingalena Klenell, stora installationen i glas “Borderline”

8.ingalena-klenell

Sammantaget är årets upplaga av Avesta Art en väl sammansatt och balanserad utställning med såväl djup som bredd. Missa inte tillfället att göra ett besök på Verket, att uppleva den fantastiska miljön, se välgjord och berörande samtidskonst samt se hur konsten och miljön samverkar till en fantastisk totalupplevelse.

Avesta Art håller på till den 8 september.
Utställningskatalogen till Avesta Art finns förutom på plats i Verket också att läsa på Verkets hemsida (http://www.verket.se).

Foton Anita Elgerot; Katalogens framsida, Avesta Art

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: