Avesta Art 2014

augusti 18, 2014

Sommartid drar jag gärna upp till Avesta i södra Dalarna och besöker mina vänner konstnären Lena Berggren med familj. Tillsammans kan vi då inte låta bli att besöka det gamla nedlagda järnverket Verket med sina grönskimrande väggar av slaggsten där de stora ugnarna fortfarande står kvar. Varje år visas i denna fantastiska miljö en internationell utställning med samtidskonst, Avesta Art.

Där finns också verk från några av tidigare års konstnärer, som nu tillhör de permanenta samlingarna. En av mina favoriter är Tomas Nordbergs verk ”Ett stycke tid” (1995). I den kan jag se elden som en gång brann i Verket. En eld som i dagarna spridit sig till skogarna i Bergslagen – och till världen. En annan stor favorit är Kjell Engmans installationen ”Vita frun” (2006). Jag ser vid varje besök fram emot att gå omkring bland de fantastiska glasskulpturerna och låta mig fångas av det meditativa ljus- och ljudspelet. Ett verk som knyter an till järnverkets sägner samtidigt som det är helt tidlöst.

Årets upplaga av Avesta Art är klart sevärd. Den bjuder på mäktiga scenerier som väcker en rad tankar och känslor, men också manar till stillhet och eftertanke.

På Magasin 1 finns min text om konsten i årets Avesta Art .

Utställningen pågår till den 7 september. Se den!

Vernissagekort2014

Tomas Nordberg:

tomas-nordberg

Kjell Engman:

kjell-engman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: