Idag den 23 september kl. 8.29

september 23, 2014

Idag kl. 8.29 infaller höstdagjämningen. Hösten själv drog in redan i förrgår med storm, åska och skyfall. Den sköna sensommaren byttes i ett slag till kallt höstrusk.

Idag kl. 8.29 tar jag fram Erik Axel Karlfeldts ”Greatest Hits”, en ”interaktiv CD” som Karlfeldtsamfundet gett ut till årets 150-årsjubileum. Den kom med posten från mina vänner i Avesta, konstnären Lena Berggren med familj. En samling blommiga naturbilder som passar bra en sådan här dag.

Från CD:ns baksidestext förstår jag att Karlfeldt gnolade fram sina dikter, att man därför bör läsa dem högt, att interagera med dem för att kunna höra och känna hans melodier.

I denna ”interaktiva CD” läser jag därför denna höstdagjämning högt om hon som ”kommer utför ängarna vid Sjugareby”. Om ”Längtan heter min arvedel…..somrarna blekna och solen går ner”. Om ”Intet är som väntans tider, vårflodsveckor, knoppningstider”. Med vinden tjutande utanför läser jag häftet högt från pärm till pärm. Jag vill tro att det är Karlfeldts gnolande jag hör inom mig, snarare än någon modernare tonsättning.

bar-sept2014

cd-karlfeldt

2 Responses to “Idag den 23 september kl. 8.29”

  1. maria lombide ezpeleta Says:

    Fint


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: