Inför årets Nobelpris i litteratur

oktober 5, 2014

Senaste årens Nobelpris i litteratur har tilldelats förhållandevis lättillgängliga författare. Det har varit såväl nya bekantskaper som gamla favoriter. Men gemensamt har varit att var och en på sitt eget sätt har varit intressant och haft vackert språk – och inte minst har de varit möjliga att läsa även för oss som läser av ren lust och inte bara av akademiskt intresse.

Så frågan är nu om Svenska Akademien kommer att fortsätta på samma linje eller om det är dags för någon författare vars namn inte ens Google klarat av att snappa upp. En författare som skriver inifrån sitt eget universum med så privata referenser att det behövs en bruksanvisning för att ens kunna ta sig igenom första sidan. En bok där man inte kan finna ingången eller några fästpunkter. Man öppnar den, brottas med innehållet men ger till sist upp. Stänger boken, går till tunnelbanan och lämnar den på en bänk för någon annan att hitta, någon som förhoppningsvis kan ta den till sig och t.o.m. älska den.

Men jag hoppas, liksom jag hoppas varje år, att när dörren i börssalen öppnas på torsdag kl. 13, så öppnas samtidigt en dörr av möjligheter. Möjligheter att upptäcka nya berättelser, nya världar, att få nya spännande läsupplevelser. Kanske hitta en blivande favorit till min bokhylla.

nobel-dorr

2 Responses to “Inför årets Nobelpris i litteratur”

  1. LenaBn Says:

    Kan bara instämma i din önskan att få nya kompisar i bokhyllan!

  2. anitaelgerot Says:

    Nya läskompisar är spännande


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: