Vårdagjämning med himlafenomen

mars 20, 2015

Senaste tiden har bjudit på fantastiskt vårväder med sol som värmer. All snö är borta fast det bara är mars. En och annan vårblomma har försiktigt stuckit upp ur den kalla jorden.

Även nätterna har senaste veckan bjudit på skådespel inte bara längst uppe i norr utan över hela landet. Vackra norrsken har visat sig på natthimlen orsakade av en kraftig solstorm som slår mot Sverige.

Lagom till att de börjar klinga av så bjuds vi på nästa himlafenomen. I förmiddags var det nästan total solförmörkelse, när solen gömdes bakom månens skugga. Tyvärr var det mycket moln, åtminstone här i Stockholmsområdet, så det var svårt att få se mer än en glimt av skådespelet. Nästa lär komma först år 2039.

Allt detta när det är dags för vårdagjämningen. Den dagen när dygnets ljusa och mörka timmar är lika många, inte bara här utan över hela jorden. Även om det är busväder idag med moln och tidvis snöblandat regn, även med en stundtals förmörkad sol, så ger dagen ändå hopp om mer sol och värme, något som vi väntat på hela vintern. I morgon är det ljust några minuter mer än idag.

solformorkelse

mumin-var

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: