Lennart Hellsing har avlidit

november 25, 2015

Barnboksförfattaren Lennart Hellsing nonsensordens och rimmens mästare har avlidit. Han blev 96 år.

Han experimenterade med språket, lekte med det, fyllde det med oväntade upptåg och ordvändningar och fick läsarna att njuta av ordens magi och ljudklang.
Lennart Hellsing ansåg att dikt skall aktivera själva livskänslan. Han ville väcka glädje och uppror hos barnen och få dem att upptäcka att livet är fantastiskt, fullt av rytmer, färger, dofter och äventyr.

Under den glada livsbejakande ytan fanns också ett djupt allvar. Hans dikter tar ofta upp existentiella frågor. ”Boken om Bagare Bengtsson” (1966) har genom åren diskuterats, har ansetts vara kontroversiell, att man inte skall skoja med döden.

Lennart Hellsing har genom åren inte bara skrivit barnböcker utan också deltagit i den kulturella debatten om barnlitteratur bl.a. i samlingen ”Tankar om barnlitteraturen” (1963). Han var en av initiativtagarna till Svenska Barnboksinstitutet (SBI) som bildades 1967.

Lennart Hellsing föddes 1919 i Västanfors i Bergslagen. Ända sedan debuten 1945 (”Katten blåser i silverhorn”) har han glatt oss med verser och ramsor och halsbrytande rim. Det blev genom åren mer än 100 böcker. Många av hans dikter är tonsatta.

Jag skrev en längre text om honom när han fyllde 90 år. Den finns att läsa här (https://anitaelgerot.wordpress.com/2009/06/05/lennart-hellsing-90ar)

I tidningarna kan man läsa mer bl.a. här, här, här, här.

Lennart Hellsing vila i frid.

lennart-hellsing bibliografi1-hellsingbibliografi2-hellsing

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: